Skolestart


En lang sommerferie er nu slut og børnene er begyndt på et nyt skoleår.
Det betyder, at mange familier skal til at organisere deres hverdag noget mere end hidtil. Der skal smøres madpakker, laves lektier, huskes biblioteksbøger og diverse sedler.

For at familien ikke skal blive overbelastet kan det være nødvendigt at planlægge tiden og arbejdsopgaverne.

Grundlaget for en god skoledag starter allerede dagen før.
Sørg for at skoletasken er pakket færdig aftenen i forvejen. Madpakken kan også smøres i god tid og ligge klar i køleskabet. For børnene er det at gå i skole et arbejde.
Det kræver energi. Det er derfor vigtigt, at børnene får søvn nok. Det er forældrenes ansvar at sørge for, at børnene kommer så tilpas tidligt i seng, at de er friske til næste dag.

Stå op i god tid om morgenen så familien har tid og ro til et fælles morgenmåltid. Det giver en god start uden stress og jag.

I august/september vælter det ind med spændende fritidstilbud til børn og voksne. Det kan ind imellem vare sværere at vælge fra end til. For nogen børn og unge er det vigtigt at kunne sige, at man "går til" så meget som muligt. Også her er det vigtigt, at forældrene hjælper deres børn med at begrænse sig og selv er gode eksempler.
Man kan ikke forvente at børn selv kan vurdere, hvor meget de kan overkomme.

Sidste efterår havde jeg i klinikken en henvendelse fra en bekymret mor, hvis 10-årige datter, lad os kalde hende Ida, virkede træt, trist og modløs. Hun havde været ved lægen, men fejlede tilsyneladende intet fysisk. Ved første samtale fortalte Ida om sin hverdag i en meget travl familie.

Det var tydeligt, at Ida havde for lidt fritid, hvor hun ingenting skulle. Hendes symptomer var typiske stresssymptomer, som man ser dem hos børn. Ida fik, i samarbejde med forældrene, skåret ned for sine aktiviteter. Desuden fik hun hjælp til at styrke sin stressmodstandsdygtighed.

Dette gøres bl.a. ved en styrkelse af hendes selvtillid. Forældrene vil give børnene så mange oplevelser som muligt i den bedste mening. Desværre bliver det bare nogen gange for meget.

Rigtig god skolestart!

 Psykolog Tove Humaidan // tohumaidan@yahoo.com // 30516009 // Snævringen 8a, 5700 Svendborg